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The attached letter to C. E. Dettmann of the AAR further explains and clarifies FRA’s
position on several issues relating to the newly-revised Part 220, Railroad
Communications.  It is intended to provide specific interpretive guidance to the field
concerning these issues.  As always, inspectors should continue to consider the
specific circumstances of each situation in applying this guidance.
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Attachment to OP-04-19

Mr. C. E. Dettmann May 18, 1999
Executive Vice President
Safety and Operations
Association of American Railroads
50 F Street, N.W.
Washington, D.C.  20001-1564

Dear Mr. Dettmann:

Thank you for your letters of January 12 and March 17, 1999, requesting clarification
of certain provisions of Title 49, Code of Federal Regulations (CFR), Part 220 (Radio
Communications) which was revised and published in the Federal Register on
September 4, 1998 (Vol. 63, No. 172) beginning on page 47182.  This rulemaking is a
product of the Railroad Safety Advisory Committee (RSAC) process.  Representatives
from the Federal Railroad Administration (FRA), the Association of American Railroads
(AAR), the American Public Transit Association, railroad suppliers, and affected rail
labor organizations participated in the RSAC working group deliberations to update the
regulation through the consensus process.  I am please to provide further clarification
for your members.

The first concern noted in your January 12 letter centered on “. . . the mandate that
roadway workers have at least a radio for monitoring transmissions concerning train
movements.”  Part 220.11(b), page 47196, is quite explicit in its requirement that “. . .
each employee designated by the employer to provide on-track safety for a roadway
worker group or groups, and each lone worker, shall be provided, and where
practicable, shall maintain immediate access to a working radio.”  Immediate access,
as defined in Section 220.5, page 47195, means”. . . a radio on the employee’s
person, or sufficiently close to the employee to allow the employee to make and
receive radio transmissions.”  Therefore, the radio does not need to be physically
attached to an employee’s person but must be in close proximity so that the employee
can access it to initiate and receive voice communications for safety purposes in the
event of an emergency.

The definition of “control centers” in Section 220.5 (Definitions, page 47195) is “the
location on a railroad from which the railroad issues instructions governing railroad
operations.”  This language is intended to include the more traditional train
dispatcher’s offices typically located on each division, as well as the large centralized
dispatching centers often referred to as network operations centers, system operation
centers, rail traffic control centers, etc., to include the so-called joint dispatching
centers, such as the Union Pacific/Burlington Northern Santa Fe office located at
Spring, Texas.



The word “locations” contained in the definition of “control center” is intended to
provide recognition to the differing control center types.  In the definition of “working
radio,” the word “location” is singular to capture the concept that the radio needs only
to be capable of reaching the appropriate center having jurisdiction over the territory in
which the transmitting party is operating.
Further, the language recognizes the numerous locations where instructions are
issued governing railroad operations, such as yardmaster offices, communications
centers (often referred to as control centers common to passenger railroads at major
terminals), and interlocking stations.  Although not falling under the traditional concept
of a train dispatcher’s office, these locations are control centers under the rule as
revised, provided they are continuously manned with trained and qualified employees
during the time railroad operations are being conducted and have the capability of
notifying appropriate emergency responders should the need arise.  In the absence of
either of these requirements, the default would need to be the capability of reaching
the train dispatcher’s office, a joint center, or a centralized train dispatcher’s center.

The term “repeater stations,” as used in the definition of “working radio,” (Section
220.5, Definitions, page 47195) means a device that extends the transmission range
of radio signals originating from low-powered radios or those originating from a
considerable distance.  Repeater stations serve to boost the vitality of transmissions in
clarity and distance.  This procedure is in use throughout  the rail industry.

The term “dead spots” refers to temporary lapses of radio coverage.  As FRA
explained in the preamble to the regulation, the final rule requires that radio coverage
in all territories be provided with two exceptions: (1) tunnels or localized places of
extreme topography; and (2) temporary lapses of coverage due to atmospheric
conditions.  These are the only exceptions to complete coverage required by the
regulation.  Although distance coverage was a consideration in the deliberations of the
working group, broad exceptions were neither provided nor was relief implied.  In the
two exceptions herein referenced, neither should be considered to be implicit.  Again,
the purpose of using repeater stations is to extend coverage, in this case, to
appropriate railroad operation segments and to close the gaps in the exceptions where
practicable.  A compromise to system coverage completeness is viewed as contrary to
the intent of the rule.

Regarding the meaning of “switching operations” as used in the definition of a “train,”
FRA sees no ambiguity.  “Switching operations” are those traditional activities such as
coupling or uncoupling cars, the blocking of cars, and moving cars from one place or
track to another within a terminal, yard, or industry.  These activities generally would
not require a working radio or the redundancy of communications under Section 220.9
(Requirements for trains).  Contrary to the belief expressed in your letter, “switching
operations” is not referenced in Part 232.13(e), “Road train and intermediate terminal
train air brake tests.”  Instead, Part 232.13(e) requires that transfer trains or yard train
movements, not exceeding 20 miles, receive what is termed in the industry as a
“transfer air brake test.”  Accordingly, the movement becomes a “train” under Part 220
and would require a working radio and communications redundancy.

The final request for clarification in your letter of March 17 concerns the
“communication redundancy” requirement contained in Section 220.9 (Requirements



for trains) at page 47195.  The rule states “. . . each occupied controlling locomotive in
a train shall have a working radio, and each train shall also have communication
redundancy.”  For the purpose of this section, “communication redundancy” is defined
as a working radio on another locomotive in the consist or other means of working
wireless communications.  

If the redundancy is another working radio, that radio would, of course, be required to
be capable of directly communicating with the control center; however, it is not
required to reach emergency responders.  On the other hand, if the redundancy is
another means of wireless communication, such as a cellular phone, that device is
required to be capable of directly communicating with the control center, as well as an
off-rail system emergency responder, should the need arise.  Inherent in cellular
phone technology are the added capabilities that enable many small railroads which
typically are not equipped with radio systems and control centers to satisfy the
communications needs for business, as well as the emergency response requirements
of Part 220 (Railroad Communications).

Regarding the option of communicating with an off-rail system emergency responder,
the intent was to facilitate the direct emergency responder contact by all railroads as
may be necessary; however, the benefit and need accrues largely to short line
railroads where radio systems and control centers do not exist.

The rule was published in the Federal Register on September 4, 1998, with an
effective date of July 1, 1999, for both Sections 220.9 (Requirements for Trains) and
220.11 (Requirements for Roadway Workers).  The elapsed time between these two
dates is considerable.  Neither the elements nor the requirements of the rule were
modified.  Therefore, the effective date of July 1, 1999, will remain unaltered.

I appreciate the opportunity to respond to your concerns.  I hope this information is
helpful.

Signed by George Gavalla, Associate Administrator for Safety

  


